13 grudnia 2005 roku odbył się X Jubileuszowy Pokaz Dań Wigilijnych i Świątecznych. W tym samym czasie miało miejsce także coroczne spotkanie wigilijne branży turystycznej. Wszystkich zaproszonych gościł w swoich progach Hotel Jan III Sobieski – współorganizator imprezy.
W pokazie wzięło w sumie udział osiem wcześniej zgłoszonych ekip:Hotel Warszawianka, Centrum Kongresowe – Jachranka
Hotel Anders – Stare Jabłonki
Hotel Klimczok – Szczyrk
Hotel Jan III Sobieski – Waszawa
Hotel Warszawa – Augustów
Hotel Mercure Mrongovia – Mrągowo
Oerlemans Polska – Strzelno
Janex – Warszawa
Puchar przypadł w udziale ekipie Hotelu Warszawa z Augustowa. Dania na zwycięski stół przygotowali: - Marcin Budynek – szef kuchni
- Bogdan Mróz
- Maciej Kadis
- Adam Uradziński
- Krzysztof Kunicki.
Najsmaczniejszymi potrawami okazały się te przyrządzone przez zespół Hotelu Warszawa: pierogi z makiem w sosie karmelowym
szaszłyk z karpia z domowymi kluskami i borowikami
marynowany karp w galarecie
sielawa z puree z dyni
węgorz wędzony z musem kawiorowym
sandacz z ciastem piernikowym
Nie spodziewaliśmy się wygranej – mówił bezpośrednio po otrzymaniu pucharu Marcin Budynek. Każdy jednak w duszy liczy na to, że wygra, bo inaczej nie byłoby sensu brać udziału w konkursach. Przygotowanie tego stołu jest dziełem całego zespołu. Przyjechałem tu tylko z jednym kucharzem, ale podziękowania należą się całej załodze Hotelu Warszawa.
Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy, poświadczające udział w pokazie oraz upominki od Polskiego Zrzeszenia Hoteli. Firma HS Partner Pro-Test nagrodziła także dodatkowo zwycięzców - ekipę Hotelu Warszawa.
Wyboru najlepszego stołu dokonali przybyli na imprezę goście. Na początek jednak Robert Sowa i Krzysztof Dubrow – gospodarze wieczoru „oprowadzali” po wszystkich stołach. Przy każdym z nich głos zabierał szef kuchni i opowiadał o przygotowanych przez jego ekipę potrawach. Po wizycie przy wszystkich stołach nastąpiła degustacja wyśmienicie wyglądających i, jak się można było przekonać równie dobrze smakujących, dań wigilijnych i świątecznych. Nie zabrakło przyrządzonych na różne sposoby ryb, potraw z kapustą i grzybami a także popularnych deserów, takich jak na przykład strucla makowa i kutia.
Po degustacji wybranych potraw można było oddać głos na te, które były najbardziej smaczne. Głosy wrzucało się do specjalnej urny. Ich podliczaniem zajęła się komisja, w której skład weszła Agnieszka Buczkowska z Polskiego Zrzeszenia Hoteli i przedstawiciele Hotelu Jan III Sobieski: Piotr Lorens i Wojciech Gryglas.
Organizatorzy X Jubileuszowego Pokazu Dań Wigilijnych i Świątecznych: Polska Organizacja Turystyczna, Polskie Zrzeszenie Hoteli, Hotel Jan III Sobieski, Polish Prestige Hotels & Resorts, Polska Agencja Rozwoju Turystyki, Polska Izba Turystyki. Joanna Załęska - Gastrona.plPublikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|