Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Winterhalter Gastronom...
Hendi Polska
Dora Metal
Nektar Natura
Caffetea
Elektronika S.A.
Testo
Cryogen
HRC Serwis
Espiga
Artykuły spożywcze
Stówka
Nektar Natura
Iglotex
Caffetea
Menos
Secpol
Unilever Food Solution...
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Lemonia
Raps Prowana
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Kalkulator potraw
Instrukcja do kalkulatora

W celu uzyskania pełnej kalkulacji należy:

  1. W kolumnie "Lista składników" w puste białe pola wpisać wszystkie składniki potrawy. Jeżeli liczba składników jest większa niż 5 to nowy składnik dodajemy klikając żółty guzik "dodaj nowy składnik" co spowoduje dodanie nowego pustego pola na składnik.
  2. Wpisujemy cenę netto zakupu składnika za kilogram/sztukę lub litr (np. jeżeli koszt zakupu mięsa wołowego wynosi 20,3zł netto/kg to w rubrykę "Cena netto za szt/l/kg" wpisujemy "20,3"
  3. Następnie należy wybrać kolumnę z jednostką miary (np. kilogram, sztuka lub litr)
  4. W kolumnie "Ilość" proszę o wpisanie ilości składnika potrzebnego do przygotowania 10 porcji potraw (np. jeżeli do potrawy używany 200 g mięsa wołowego, to w rubryce "Ilość" wpisujemy 2kg (10 x 0,2)
  5. Ostatnia kolumna pokazuje nam koszt składnika w przeliczeniu na 10 porcji
Po wpisaniu wszystkich składników, cen i gramatur po naciśnięciu przycisku "przelicz koszt" kalkulator pokazuje: koszt potrawy w przeliczeniu na 10 porcji i koszt potrawy w przeliczeniu na 1 porcję.

W kolejnym kroku wybieramy sposób marżowania potrawy.

Dla otrzymania marży poprzez narzut wpisujemy w aktywne białe pole oczekiwany poziom marży w procentach (np. 200). Naciskamy "przelicz" przyciskiem poniżej. Kalkulator pokazuje docelową cenę końcową potrawy dla klienta, której zastosowanie zapewni oczekiwaną marżę.

W obliczaniu marży od ceny końcowej w aktywne puste białe pole wpisujemy planowaną cenę końcową potrawy i naciskamy przycisk "przelicz".

Jeżeli chcemy przekalkulować kolejną potrawę, należy wyczyścić formularz kalkulatora używając przycisku "Wyczyść".

Pomocne mogą się również okazać małe znaki zapytania ( ? ), które po kliknięciu otwierają okno z szczegółową pomocą związaną z polem/guzikiem przy którym się znajdują.

Zależy nam aby kalkulator ułatwiał Państwa pracę. Dlatego też, każdy komentarz dotyczący kalkulatora mile widziany. Prosimy o ich nadsyłanie na adres emailowy: prosimyokomentarz@gastrona.pl

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Dora Metal Hendi Polska Winterhalter Gastronom Polska CTK Doram Stówka Nektar Natura Iglotex Caffetea Elektronika S.A. Testo Cryogen HRC Serwis Menos Espiga Secpol Robot - Coupe 007Gastro.pl Manitowoc Foodservice Reinex Convotherm Unilever Food Solutions easyFairsŽ Poland RATIONAL Sp. z o.o. Uzdrowisko Wysowa S.A. Lemonia POSbistro M&M Gastro Heute Service Barry Callebaut Kwintet Polska
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000