W dniach 19–22 października 2008 roku w Niemczech, w Erfurcie odbyła się 22 - ga Kulinarna Olimpiada IKA.
Podczas ceremonii otwarcia Olimpiady zaprezentowane zostały Reprezentacje z uczestniczących Państw a w tym:
- 32 Reprezentacje Narodowe
- 20 Narodowych Reprezentacji Młodzieżowych
- 10 Reprezentacji Wojskowych
- 62 Reprezentacje Regionalne
- 560 Indywidualistów
W sumie w Olimpiadzie czynnie brało udział 1600 kucharzy z wielu zakątków świata, z 5 kontynentów.
Jak przystało na Igrzyska Olimpijskie zapalony został ogień olimpijski (pochodnia została odpalona od flambirowanej patelni).
Polska reprezentowana była przez następujące Reprezentacje:
Reprezentację Młodzieżową
Trener – Sylwester Lis
Kapitan – Robert Harana
Kucharz – Marcin Jabłoński
Kucharz – Adam Frelak
Kucharz – Maciej Wiśniewski
Rezerwowy – Konrad Kiepurski
Reprezentację Regionalną – Poltauria
Zenon Hołubowski - Trener-Kapitan Drużyny,
Marcin Szukaj - Kucharz,
Sebastian Krauzowicz - Kucharz,
Witold Iwański - Kucharz,
Andrzej Zielaskiewicz - Kucharz,
Marcin Stelmaszyk - Kucharz,
Mariusz Siwak - Kucharz,
Paweł Małecki - Cukiernik,
Mariusz Buritta - Cukiernik,
Tomasz Szpalek - Plastyk |
|
Reprezentację Regionalną – Pomerania
Manager - Krzysztof Szulborski
Trener – Dariusz Zahorański
Trener - Adam Michalski
Kapitan - Wojciech Dembowski
Kucharz - Przemysław Tworkowski
Kucharz - Tomasz Milewski
Kuchnia - Krzysztof Zdunek
Kucharz - Tomasz Seide
Kucharz – Andrzej Ławniczak
Cukiernik - Michał Doroszewski |
|
Reprezentację Wojskową
Manager – Pułk. Leszek Staniszewski
Trener – Jean Bos
Arkadiusz Kubic – kapitan drużyny
chor. Marek Wójcik
Adam Siwczak
chor. Krzysztof Sławiński
chor. Henryk Morański
Piotr Welter
Małgorzata Tatarek
Anna Łazur
Maria Wójcik
Sławomir Pukniel
|
|
oraz reprezentant indywidualny w carvingu: Mirosław Bobrowski |
|
Efekty ich ciężkiej pracy:
Dopracowywanie szczegółów |
Ocena jury |
W chwilach wytchnienia nasi reprezentanci mogli posłuchać muzyki na żywo |
lub pożywić się dostępnymi na każdym rogu niemieckimi kiełbaskami Bratwourst |
Cały wyjazd możemy zaliczyć do bardzo owocnych i udanych. Uczestnicy z Polski zdobyli trofea w postaci srebrnego medalu dla Mirosława Bobrowskiego oraz 4 brązowych medali i 2 dyplomów.
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni pragnie podziękować wszystkim sponsorom za pomoc finansową, sprzętową i produktową w realizacji szkoleń i wyjazdu na Olimpiadę Kulinarna 2008 do Erfurtu.
Dziękujemy również managerom, trenerom, asystentom, dekoratorom oraz samym zawodnikom. Dzięki Waszej woli walki, determinacji oraz pasji tworzenia, Polska po raz kolejny mogła przeżywać emocje współzawodnictwa. Pozdrawiamy i życzymy dalszych sukcesów wierząc, że dla osób, które wystartowały pierwszy raz nie jest on ostatni i że „bakcyl”, jakiego złapali w Erfurcie będzie motywował do przygotowania się do następnych występów w skali Polski i Świata.
Materiały: Zarząd OSSKiC, opr. JZ - Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.