Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
25.04.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
I Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej - Skoczów 2009


Jagnięcina marynowana w bursztynie, faszerowana pistacjami i jarzębiną, podana z miodową kapusta i ziemniaczaną taflą okazała się najlepszym daniem I Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Zbójnickiej w Skoczowie. Potrawę przygotowali reprezentanci Hotelu Królewskiego z Gdańska – Wojciech Harapkiewicz i Mateusz Balcerek.

Laureaci nie kryli zadowolenia – Przyjechaliśmy do Skoczowa w większym składzie, długo zastanawialiśmy się kto faktycznie ma wziąć udział w konkursie i przygotować jagnięcinę. Ciężko opisać jak to jest być najlepszym, czuje się wielką radość – podsumowywał Wojciech Harapkiewicz – kapitan drużyny z Gdańska. W nagrodę otrzymali potężną grillo-wędzarnię oraz upominki od sponsorów konkursowych zmagań.

Festiwal rozpoczął się od symbolicznych wystrzałówZmagania konkursowe

Drugie miejsce przypadło w udziale zespołowi ze Słowacji, choć przez chwilę – za sprawą pomyłki konferansjera - cieszyli się z niego Czesi. Ostatecznie jednak srebro zdobyli reprezentanci Hotelu Marlene: Jarolav Cabnk i Jan Kralik.

Zespół Zamku w Baranowie Sandomierskim w składzie: Marek Łukaszewicz i Tomasz Ciaś zajęli trzecie miejsce. O przygotowanym przez nich daniu Wiesław Ambros – powiedział: - Życzę wszystkim restauracjom żeby ich goście mogli spróbować tak wyśmienitej jagnięciny.

Jurorzy mieli sporo pracyA na scenie nie zabrakło kapeli góralskich

Poza laureatami w konkursie wzięły także udział następujące ekipy:

  • Hotel Kotarz Brenna - Bartłomiej Gorodczański i Jarosław Gorodczański
  • Zamek Krasiczyn - Katarzyna Pankiewicz i Maciej Gołdyn
  • Restauracja Secesja Gliwice - Damian Kupis i Sebastian Sowiński
  • Dom Winny Św. Gellerta Węgry - Mihaly Sarró i Tamas Szabó
  • Hotel Santis Czechy - Josef Sikora i Jiri Liska
  • Gastro Servis Ukraina - Andrii Perednii i Svitlana Savyneteska

Konkurs był oceniany przez jury profesjonalne, w skład którego weszli: przewodniczący  - Jean Bos – prezydent Euro-Toques Polska, Wolfgang P. Menge – prezydent Euro-Toques Niemcy, Waldemar Hołówka – Klub Szefów Kuchni, Piotr Paweł Malewski - Stalgast, Łukasz Piekarski – Beskidzki Klub Kulinarny, oraz przez jury techniczne. W tym drugim znaleźli się: Arleta Żynel – wiceprezydent Euro-Toques Polska, Irina Chetverikova - Ukraina, Marcin Orawiec – Beskidzki Klub Kulinarny.

Tłok przy patelni dobrze wróżył sprzedaży cegiełek......i faktycznie - publiczność nie skąpiła pieniędzy

Festiwal to jednak nie sam konkurs kulinarny. Towarzyszyły mu liczne atrakcje artystyczne, występy kapel i zespołów wokalnych. Całość utrzymana w tradycyjnym góralskim stylu. W drugim dniu imprezy zorganizowano gotowanie wielkiej zupy zbójnickiej, przez niektórych określanej też zupą dziadowską. W wielkiej patelni znalazły się: mięso wieprzowe, cebula, ziemniaki i mnóstwo przypraw.

Gotowanie nadzorowali Wiesław Wróblewski z Beskidzkiego Klubu Kulinarnego i Wiesław Ambros z Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej. A samym przygotowaniem zajęli się młodsi stażem członkowie obu organizacji.

Aby spróbować zupy należało zakupić cegiełkę, która zasiliła Fundację Braci Golców. Zebrane w ten sposób pieniądze przekazane zostaną na rzecz Domu Dziecka w Międzyświeciu – zadeklarowała Katarzyna Golec.

Organizatorzy Festiwalu: Beskidzki Klub Kulinarny, Polska Akademia Sztuki Kulinarnej, Urząd Miasta Skoczów, Miejski Dom Kultury w Skoczowie.

JZ - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



"Przykro..."
(29.07.2009 - 10:13)  (Łowca cymbałów)
"Re: Przykro..."
(29.07.2009 - 10:22)  (Joanna Załęska - Gastrona.pl)
"Podziękowania"
(30.07.2009 - 18:28)  (Wiesław Wróblewski)
"Podziękowania dla skoczowian"
(31.07.2009 - 09:04)  (janusz skrobot kanclerz kapitu...)
"świetna zabawa "
(31.07.2009 - 08:16)  (rajmund królik)
"Rewelacyjna zabawa!!!"
(09.08.2009 - 00:18)  (Wojciech Harapkiewicz)
"szkoda"
(26.11.2009 - 17:21)  (uczestnik )
 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Debic Cukiernia M&K iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000