Dyrekcja Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie oraz Stalgast Sp. z o.o. serdecznie zapraszają do wzięcia udziału w Konkursie Gastronomicznym Kuchnia Polska na Mazowszu. Konkurs adresowany jest do uczniów szkół gastronomicznych, a jego celem jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej.
Dyrekcja Zespołu Szkół Spożywczo Gastronomicznych w Warszawie ul. Komorska 17/23 oraz Stalgast Sp. z o.o ogłaszają listę finalistów konkursu gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu”.
Komisja kwalifikacyjna w składzie:
- Izabella Szafrańska
- Andrzej Bryk
- Mariusz Nowicki
- Stefan Birek
- Adam Michalski
Biorąc pod uwagę następujące kryteria wyboru finalistów:
- Kompletność nadesłanego zgłoszenia
- Terminowość nadesłania zgłoszenia
- Jakość (subiektywna ocena wizualna) potraw nadesłanych w zgłoszeniu
Podjęto decyzję, iż do finału Konkursu gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu” zostali zakwalifikowani(kolejność losowa):
1. Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie
- Konkurs kulinarny – Dariusz Burda, Tomasz Jeziorek
- Konkurs kelnerski – Łukasz Halama
- Opiekun – Bogumiła Podgórska
2. Zespół Szkół im. Wincentego Witosa, Sucha Beskidzka
- Konkurs kulinarny – Dorota Miś, Bartłomiej Tylek
- Konkurs kelnerski – Krystian Gierat
- Opiekun – Krzysztof Maciejowski
3. Zespół Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Żarkach
- Konkurs kulinarny – Kamil Halabowski, Krystian Radosz
- Konkurs kelnerski – Justyna Fresel
- Opiekun – Marzena Lesiak
4. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Pomiechówku
- Konkurs kulinarny – Patrycja Brodowska, Anna Bienias
- Konkurs kelnerski – Sylwia Trzaskowska
- Opiekun – Magdalena Górska
5. Zespół Szkół nr 1, Grodzisk Mazowiecki
- Konkurs kulinarny – Karol Domański, Kamil Buczek
- Konkurs kelnerski – Kamil Gładecki
- Opiekun – Cezary Skalski
6. Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, Warszawa
- Konkurs kulinarny – Dominik Kowalczyk, Robert Jędrasik
- Konkurs kelnerski – Michał Kossakowski
- Opiekun – Bożena Juzaszek
7. Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, Warszawa
- Konkurs kulinarny – Daniel Makulski, Michał Szcześniak
- Konkurs kelnerski – Mariusz Strzelczyk
- Opiekun – Łukasz Deput
8. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4, Łódź
- Konkurs kulinarny – Maciej Siąkowski, Arkadiusz Wilamowski
- Konkurs kelnerski – Monika Neczeta
- Opiekun – Krystyna Brzezicka
9. Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych, Olsztyn
- Konkurs kulinarny – Adam Safijański, Michał Szupieńko
- Konkurs kelnerski – Paulina Czebanik
- Opiekun – Monika Gołębiewska
10. Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych, Olsztyn
- Konkurs kulinarny – Magdalena Jarmużewska, Konrad Księżniak
- Konkurs kelnerski – Adam Łoszkowski
- Opiekun – Jolanta Urbanek
11. Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych, Warszawa
- Konkurs kulinarny – Hubert Grzegorz Woźnica, Dominik Daniel Wardak
- Konkurs kelnerski – Piotr Dzieniszewski
- Opiekun – Barbara Zielonka
12. Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych, Warszawa
- Konkurs kulinarny – Sebastian Czechowski, Marcin Chmieliński
- Konkurs kelnerski – Angelika Stanuszek
- Opiekun – Anna Bartuszek
Młodzi adepci sztuki kulinarnej będą mieli okazję doskonalić swoje umiejętności. Konkurs będzie także okazją do rozbudzenia inicjatywy i pomysłowości uczniów, podniesienia poziomu kształcenia zawodowego oraz nawiązania współpracy między szkołami i firmami związanymi z gastronomią.
Finał konkursu odbędzie się 26 listopada 2009 r. w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych przy ul. Komorskiej 17/23 w Warszawie. Rejestracja przybyłych uczestników w godz. 8.00-9.30, odprawa dla uczestników konkursów o godz. 10.00.
Kuchnia Polska na Mazowszu to w zasadzie dwa konkursy – w konkursie kulinarnym występują zespoły dwuosobowe, a w konkursie kelnerskim uczniowie startują indywidualnie. Szczegółowe informacje znajdują się w
Regulaminie Konkursu, dostępnym na stronie
http://www.zssgil.edu.pl/page/article/142.
W trakcie konkursu kulinarnego należy w ciągu 120 minut wykonać zakąskę zimną oraz danie główne. Obowiązkowo należy zastosować następujące produkty: w zakąsce – łososia wędzonego zimnym dymem, sałatę ptasią (roszponkę) oraz pomidory koktajlowe, a w daniu głównym – polędwiczkę wieprzową, borowiki, kaszę pęczak i groszek zielony. Każde danie musi być wykonane w sześciu porcjach. Jeśli jury tego zażąda, uczestnicy konkursu będą musieli omówić przygotowane potrawy.
Gościem specjalnym konkursu (incognito) będzie selekcjoner Młodzieżowej Reprezentacji Polski Juniorów. Jest on w trakcie wyboru kandydatów do młodzieżowej drużyny, która będzie przygotowywana do udziału w Kulinarnych Mistrzostwach Świata w Luksemburgu (jesień 2010).
Osoby do kontaktów bezpośrednich z ramienia organizatora:
- Izabella Szafrańska tel. (022) 610 35 88
- Adam Michalski tel. 502 31 78 41.
W zawodach kelnerskich uczestnicy będą musieli nakryć stół dla dwóch osób. W pierwszej części konkursu młodzi kelnerzy muszą przygotować nakrycie standardowe – klasyczne, a w drugiej – nakrycie impostyl – według własnego pomysłu. Czas każdej z części konkursu kelnerskiego wynosi 30 min.
Wszelkie pytania dotyczące konkursu kelnerskiego należy kierować do Krajowego Stowarzyszenia Kelnerów, Akademii Kelnerskiej
Grzegorza Górnika,
tel. 502 465 547, e-mail:
grzegorz.gornik@wp.pl.
Na wszystkich uczestników konkursu czekają dyplomy i pamiątkowe medale, a na zwycięzców także puchary i nagrody rzeczowe od sponsorów.
Opiekę merytoryczną nad konkursem sprawują: Adam Michalski, Andrzej Bryk, Stefan Birek, Mariusz Nowicki i Grzegorz Górnik.
Patronat nad imprezą objęła |
|
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.