Kulinarny Puchar Polski 2005
Zobaczcie Pa?stwo

Wywiad z Barbar? Surm?

IV Kulinarny Puchar Polski

III Kulinarny Puchar Polski

II Kulinarny Puchar Polski

I Kulinarny Puchar Polski

Rada Programowa ustali?a list? konkursów, których zwyci?zcy nominowani zostali do udzia?u w KPP 2005. Konkurs odb?dzie si? 21 pa?dziernika 2005 na terenie MTP podczas Wystawy Produktów i Us?ug dla Hotelarstwa i Gastronomii GASTRO-INVEST-HOTEL.


Przedstawiamy list? konkursów:

1. V Konkurs M?odych Talentów „L’art de la cuisine Martell” 2005
Hotel „Westin” Warszawa
Maciej Sasin
Ernest Jagodzi?ski

2. V Konkurs W?oskiej Sztuki Kulinarnej 2005
Hotel „Haffner” Sopot
?ukasz Szczepa?ski
Daniel Burandt

3. III Ogólnopolski Konkurs Kulinarny o „Z?ot? Patelni?” 2004
Hotel „Nadmorski” Gdynia
Przemys?aw Langowski
Sebastian Truszkowski

4. VI Konkurs o tytu? „Wielkopolskiego Kucharza Roku” 2004
Gospoda „Pod Kozio?kami” Pozna?
Roman Ratajczak

5. IV Festiwal Kuchni Dworskiej – Edycja Wielkanocna 2005
„Noma Residence” Promnice
?ukasz Kozio?
Szymon M?dry

6. VII Konkurs Kulinarny „Zielona Czapka Bonduelle” 2005
Hotel „Nadmorski” Gdynia
Magdalena Turulska

7. VII Festiwal Ryby, W?dki i Muzyki „Sielawa Blues” 2005
Hotel „Radisson SAS” Warszawa
Anna R?czkowska
Krzysztof Kowalczyk

8. V Konkurs o tytu? „Profesjonalisty Roku Polish Prestige Hotels & Resorts 2005”
Hotel „Jan III Sobieski” Warszawa
Konrad Birek
S?awomir Ertman

9. Konkurs „?limaki PL” 2005
Hotel „Nadmorski” Gdynia
?ukasz Fular
Sebastian Truszkowski

10. Konkurs Kulinarny „Ryby i Owoce Lasu” Pa?ac Wiejce
Hotel „Rialto” Warszawa
Krzysztof Komar
Sebastian Go??biewski

Zobaczcie Pa?stwo

Wywiad z Barbar? Surm?

IV Kulinarny Puchar Polski

III Kulinarny Puchar Polski

II Kulinarny Puchar Polski

I Kulinarny Puchar Polski

Kulinarny Puchar Polski – Pozna? 2005
Ufundowany przez Prezesa Zarz?du
Mi?dzynarodowych Targów Pozna?skich


Konkurs ten wie?czy rywalizacj? kucharzy z ca?ej Polski i daje mo?liwo?? zdobycia miana „najlepszego z najlepszych”. Do konkursu zostaj? zaproszeni kucharze – zwyci?zcy najwi?kszych konkursów kulinarnych, które odby?y si? w Polsce w roku 2004 i 2005.

Regulamin konkursu:

1. Warunki uczestnictwa.

  • Uczestnikami konkursu s? dwuosobowe dru?yny.

  • Sk?ad ka?dej dru?yny to: szef + pomocnik.

  • W przypadku uczestników, którzy zwyci??yli w konkursie indywidualnym – szef dobiera swojego pomocnika wed?ug w?asnego uznania.

  • W sytuacji, gdy ekipa zwyci?ska sk?ada si? z dwóch uczestników, wybór szefa i pomocnika pozostawia si? w gestii samych uczestników.

    Szef – oceniany jest za organizacj? pracy zespo?u, przygotowanie stanowiska pracy, wysokie umiej?tno?ci zawodowe, smak, estetyk? i sposób podawania pracy konkursowej.

    Kucharz pomocniczy – pomaga w pracach przygotowawczych oraz serwowaniu potraw konkursowych.

    Nominacj? do nagrody otrzymuje szef dru?yny. Ocenie podlega praca dwuosobowego zespo?u.

    2. Zasady konkursu.

    Zadanie konkursowe:
    Wykonanie od podstaw – w ci?gu 1 godziny i 45 minut menu sk?adaj?cego si? z:



    Produkt g?ówny:
    - schab z dzika z ko?ci? lub bez, u?yty w dowolny sposób w przek?sce jak i w daniu g?ównym (schab mo?na wnie?? na stanowisko zamarynowany, jednak konieczne jest podanie w tym przypadku dok?adnej receptury na marynat? przewodnicz?cemu jury, przed przyst?pieniem do pracy konkursowej).

    Przek?ska zimna:
    - schab z dzika
    ponadto ka?da przek?ska musi zawiera? nast?puj?ce produkty:
    - buraki
    - kalarep?
    - korze? chrzanu
    - nasiona kminku
    - pasternak

    Danie g?ówne:
    - schab z dzika
    ponadto ka?de danie g?ówne musi zawiera? jako dodatek:
    - dwa rodzaje sosów (jeden typu vinaigrette, drugi zag?szczany w dowolny sposób) oraz nast?puj?ce produkty:
    - pigw? ogrodow? polsk?
    - brusznic? le?n?
    - macierzank? zwyczajn?
    - sza?wi? ogrodow?
    - dzi?gielówk? (alkohol)
    - dowolny ser polski

    3. Jurorzy.

    Pi?? porcji b?dzie oceniane przez mi?dzynarodowe jury, które wska?e zdobywc? trzech nagród g?ównych. Jedna porcja zostanie wyeksponowana w gablocie, jedn? porcj? b?d? degustowali zaproszeni szefowie kuchni i wylosowane spo?ród widzów osoby. Ka?dy uczestnicz?cy w konkursie szef zobowi?zany jest do przygotowania receptury wraz ze szczegó?owym sposobem wykonania oraz zdj?cia potrw konkursowych na za??czonych formularzach.

    drukuj