|
Rada Programowa ustali?a list? konkursów, których zwyci?zcy nominowani zostali do udzia?u w KPP 2005. Konkurs odb?dzie si? 21 pa?dziernika 2005 na terenie MTP podczas Wystawy Produktów i Us?ug dla Hotelarstwa i Gastronomii GASTRO-INVEST-HOTEL.
Przedstawiamy list? konkursów:
1. V Konkurs M?odych Talentów „L’art de la cuisine Martell” 2005
Hotel „Westin” Warszawa
Maciej Sasin
Ernest Jagodzi?ski
2. V Konkurs W?oskiej Sztuki Kulinarnej 2005
Hotel „Haffner” Sopot
?ukasz Szczepa?ski
Daniel Burandt
3. III Ogólnopolski Konkurs Kulinarny o „Z?ot? Patelni?” 2004
Hotel „Nadmorski” Gdynia
Przemys?aw Langowski
Sebastian Truszkowski
4. VI Konkurs o tytu? „Wielkopolskiego Kucharza Roku” 2004
Gospoda „Pod Kozio?kami” Pozna?
Roman Ratajczak
5. IV Festiwal Kuchni Dworskiej – Edycja Wielkanocna 2005
„Noma Residence” Promnice
?ukasz Kozio?
Szymon M?dry
6. VII Konkurs Kulinarny „Zielona Czapka Bonduelle” 2005
Hotel „Nadmorski” Gdynia
Magdalena Turulska
7. VII Festiwal Ryby, W?dki i Muzyki „Sielawa Blues” 2005
Hotel „Radisson SAS” Warszawa
Anna R?czkowska
Krzysztof Kowalczyk
8. V Konkurs o tytu? „Profesjonalisty Roku Polish Prestige Hotels & Resorts 2005”
Hotel „Jan III Sobieski” Warszawa
Konrad Birek
S?awomir Ertman
9. Konkurs „?limaki PL” 2005
Hotel „Nadmorski” Gdynia
?ukasz Fular
Sebastian Truszkowski
10. Konkurs Kulinarny „Ryby i Owoce Lasu” Pa?ac Wiejce
Hotel „Rialto” Warszawa
Krzysztof Komar
Sebastian Go??biewski
|
Kulinarny Puchar Polski – Pozna? 2005
Ufundowany przez Prezesa Zarz?du
Mi?dzynarodowych Targów Pozna?skich
Konkurs ten wie?czy rywalizacj? kucharzy z ca?ej Polski i daje mo?liwo?? zdobycia miana „najlepszego z najlepszych”. Do konkursu zostaj? zaproszeni kucharze – zwyci?zcy najwi?kszych konkursów kulinarnych, które odby?y si? w Polsce w roku 2004 i 2005.
Regulamin konkursu:
1. Warunki uczestnictwa.
Uczestnikami konkursu s? dwuosobowe dru?yny.
Sk?ad ka?dej dru?yny to: szef + pomocnik.
W przypadku uczestników, którzy zwyci??yli w konkursie indywidualnym – szef dobiera swojego pomocnika wed?ug w?asnego uznania.
W sytuacji, gdy ekipa zwyci?ska sk?ada si? z dwóch uczestników, wybór szefa i pomocnika pozostawia si? w gestii samych uczestników.
Szef – oceniany jest za organizacj? pracy zespo?u, przygotowanie stanowiska pracy, wysokie umiej?tno?ci zawodowe, smak, estetyk? i sposób podawania pracy konkursowej.
Kucharz pomocniczy – pomaga w pracach przygotowawczych oraz serwowaniu potraw konkursowych.
Nominacj? do nagrody otrzymuje szef dru?yny. Ocenie podlega praca dwuosobowego zespo?u.
2. Zasady konkursu.
Zadanie konkursowe:
Wykonanie od podstaw – w ci?gu 1 godziny i 45 minut menu sk?adaj?cego si? z: