| ||||||||||||||||
Kulinarny Puchar Polski 2005 jest zwieńczeniem wszystkich innych zmagań kucharzy. Rada Programowa ustala, którzy ze zwycięzców poszczególnych konkursów kwalifikują się do finału i walki o tytuł najlepszego. Głównym składnikiem tegorocznych potraw konkursowych był schab z dzika. Dwuosobowe ekipy kucharza i asystenta miały tylko 1 godzinę i 45 minut na przygotowanie siedmiu porcji przekąski i dania głównego.
Tegoroczna edycja konkursu była już piątą z kolei. Ostateczna rywalizacja miała miejsce 21 października 2005 roku podczas targów Gastro-Invest-Hotel w Poznaniu. V Kulinarny Puchar Polski trwał ponad cztery godziny. Zmagania uczestników oglądała szeroka rzesza publiczności. Wylosowani szczęśliwcy mieli też możliwość spróbowania konkursowych potraw. Finał poprowadzili Michał Milowicz, Barbara Surma. Pierwszy z konferansjerów zaśpiewał też podczas wieczornej gali wręczania nagród.
Przyrządzone potrawy i pracę nad nimi oceniało międzynarodowe jury w składzie:
Zmagania kucharzy podzielono na dwie tury. W pierwszej turze swoje specjały przyrządzali:
Łukasz Szczepaniak i Daniel Burandt z Hotelu „Haffner” Sopot
Przystawka: Wędzony schab z dzika z marynowanym pasternakiem i kalarepą, podlany sosem z chrzanu i buraków
Danie główne: Schab z dzika faszerowany oscypkiem na paście z soczewicy z karmelizowaną pigwą i warzywami z grilla skropionymi vinaigrette z brusznicy
Sebastian Truszkowski i Marta Zygmunt z Hotelu „Nadmorski” z Gdyni
Przystawka: Schab z dzika zapiekany w musie grzybowym i kaszy jaglanej, podany na sosie z kaczej krwi i suszonych owoców
Danie główne: Schab z dzika pieczony z musem z wątróbki z dzika, podany z sałatką z flaczków cielęcych na sosie śliwkowym
Magdalena Turulska i Dariusz Mikołajczak z hotelu „Nadmorski” Gdynia
Przystawka: Schab faszerowany combrem z królika, z delikatnym musem warzywnym na sosie buraczanym
Danie główne: Duszony w korzennym winie schab z dzika z sufletem dyniowym
Krzysztof Kowalczyk i Anna Rączkowska z Hotelu „Radisson SAS” z Warszawy
Przystawka: Liście botwiny zawijane z kalarepą i schabem, faszerowane borowikami z chrustem chrzanowym
Danie główne: Plastry schabu z dzika z pierożkami z soczewicy
Konrad Birek i Sławomir Ertman z Hotelu „Jan III Sobieski” z Warszawy
Przstawka: Marynowany schab z dzika faszerowany grzybami, podany z karmelizowaną kalarepą i pasternakiem, z buraczkami w sosie miodowo-balsamicznym oraz jagodami z żubrówką
Danie główne: Dzik z grasicą owinięty panciattą, zapiekany z sosem buraczkowym na plackach gryczanych z sosem musztardowo-estragonowym i borówkowym
Sponsorzy V Kulinarnego Pucharu Polski: Sokołów SA, Agus, Bonduelle Polska, Dora Metal, Ecolab, Elite Coffee services, Eva-Tec,