Składniki dla 4 osób: - steki z polędwicy 4 x 0,23 kg
- foie gras 0,2 kg
- sól morska
- szpinak świeży 1 kg
- czosnek 1 ząbek
- masło 0,05 kg
- oliwa z oliwek 0,05 l
- wino białe 0,1 l
|
Sposób przyrządzenia: Polędwicę położyć z jednej strony na soli morskiej, przełożyć na grill, opiekać na żądany stopień wysmażenia. Pod koniec grillowania nagrzać patelnię i obsmażyć plasterki foie gras o grubości 0,5 cm z każdej strony przez ok. 1 min.
Oczyszczony i umyty szpinak dokładnie odsączyć. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać masła i posiekany czosnek, na gorący tłuszcz położyć szpinak, podgrzewać przez ok. 2 min aż zwiędnie. Dodać białe wino, doprawić solą.
Podawać z chipsami ze słodkich ziemniaków lub z plackami z platana (zielone banany do gotowania o smaku zbliżonym do ziemniaków), wykończyć sosem wg uznania (holenderski, maltański, gravy).
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
|